Børneundersøgelser

Forebyggende børneundersøgelse

Alle danske børn i alderen 0 til 5 år bliver tilbudt syv forebyggende helbredsundersøgelser hos deres praktiserende læge. De bliver også tilbudt at deltage i et vaccinationsprogram. Undersøgelserne og vaccinationerne er med til at give danske børn de bedst mulige betingelser for en sund udvikling. Ved hver undersøgelse vurderer lægen, om barnet er i trivsel, og om det udvikler sig som forventet i forhold til sin alder. Derudover rådgiver lægen om eventuelle kendte sygdomme hos barnet og/eller problemstillinger fremført af forældrene.
Undersøgelserne og vaccinationerne er et tilbud og er derfor ikke obligatoriske. Vi anbefaler dog, at man tager imod tilbuddet.

Der tilbydes følgende undersøgelser:

ALDER BØRNEUNDERSØGELSE VACCINATION
5 uger  ja nej
3 måneder nej di-te-ki-pol-hib + pneu
5 måneder ja di-te-ki-pol-hib + pneu
12 måneder ja di-te-ki-pol-hib + pneu
15 måneder nej MFR1 (mæs-får-røde)
2 år ja nej
3 år ja nej
4 år ja MFR2 (mæs-får-røde)
5 år ja di-te-ki-pol booster
12 år* nej MFR2 (mæs-får-røde)
12 år piger nej Gardasil (HPV)

*Fra 1. april 2008 er MFR2 flyttet fra 12 år til 4 år. De børn, der ikke har fået  vaccination ved 4 års alderen, kan få vaccinationen på hvilket som helst  tidspunkt mellem 4 og 12 års alderen.

Dit barn vil blive tilbudt vaccinationer mod følgende sygdomme:

 • Di = difteri.
  Difteri er en meget smitsom bakteriesygdom, der giver halsbetændelse, skader på hjertet og nervesystemet
 • Te = tetanus (stivkrampe).
  Stivkrampe kan opstå, hvis en bestemt bakterie fra jord kommer ind i kroppen. Derved kan der udvikles et giftstof, som kan give kramper, lammelse og i sjældne tilfælde død.
 • Ki = kighoste.
  Kighoste er en smitsom bakteriesygdom med voldsomme hosteanfald og besværet vejrtrækning. Kan være farlig for helt små børn, hvis de ikke er vaccineret.
 • Pol = polio (børnelammelse).
  Børnelammelse er en smitsom virussygdom, der giver feber, hovedpine, hjernebetændelse og permanente lammelser.
 • Hib = Hæmophilus influenza type b
  Meningitis og strubelågsbetændelse forårsaget af Hib-bakterien
 • MFR = mæslinger, fåresyge og røde hunde.
  Mæslinger er en smitsom virussygdom, som giver meget høj feber, udslæt og øjenbetændelse og kan have følgesygdomme som hjernehinde-, lunge- og mellemørebetændelse.
  Fåresyge er en smitsom virussygdom, som giver betændelse i forskellige kirtler og kan medføre meningitis og sterilitet hos mænd.
  Røde hunde er en smitsom virussygdom, der giver udslæt og let utilpashed. Det er ikke farligt for børn at få sygdommen, men hvis en kvinde får røde hunde under graviditeten, kan det give fosterskader.
 • Pneu = Pneumokokker
  Meningitis og andre alvorlige sygdomme forårsaget af pneumokokbakterien
 • HPV = Human Papillomavirus (livmoderhalskræft).
  Vaccinen anvendes til forebyggelse af livmoderhalskræft og forstadier til kræft i de kvindelige kønsorganer (herunder livmoderhalsen og de ydre kønsdele) forårsaget af HPV. Vaccinen tilbydes for nuværende kun til piger, selvom virusset også kan forårsage visse kræfttyper hos mænd.